Gaatjes in kleding aan de voorzijde

Gaatjes in kleding aan de voorzijde

22-10-2018

Er is al veel geschreven over het gaatjes-mysterie in kleding op het internet. Hoe komen deze gaatjes in kleding; ligt het aan de wasmachine, de kleding zelf, het keukenblad, of een combinatie van wrijving? 

Vroeger had ik het nooit 

Een veel gehoorde opmerking, vroeger (bij mijn vorige keuken) had ik het nooit. Om hier een logische conclussie aan te verbinden zullen we eerst een paar veranderingen in ogenschouw nemen: 

- Vroeger werden de werkbladen van keukens veel lager geplaatst dan tegenwoordig. Ergonomisch werken speelde vroeger niet, terwijl hier tegenwoordig wel rekening mee wordt gehouden.
- Kleding wordt veelal gemaakt van 1 draad in plaats van 2 draden, dit uit kostenoverwegingen van de producent. Het nadeel van 1 draad, als er een beschadiging aan het product optreedt, is er direct een gaatje waarneembaar.
- We kleden ons vaak anders dan vroeger. Het buiten de broek dragen van bovenkleding is bijna standaard, daarnaast zijn accessoires zoals een riem en andere franjes een aanvulling op de kledingstijl.
- Steeds minder wordt er gebruik gemaakt van een kookschort om miniscule voor het oog onzichtbare schade aan een werkblad te voorkomen.

Komt dit alleen door stenen keukenbladen?

We lezen wel eens op internet dat de oorzaak ligt aan een stenen keukenblad. Uiteraard komt dit bij stenen werkbladen voor, toch gebeurd dit net zo vaak met een ander type blad met rechte voorrand. Zelfs aan een tafel en/of buro kan dit net zo makkelijk gebeuren. Ook minder voor de hand liggende oorzaken, bijvoorbeeld het dragen van een autogordel tijdens het autorijden kan gaatjes veroorzaken.  

Meest waarschijnlijke oorzaak: 

Een door ons uitgevoerde test heeft ons geleerd dat de meest waarschijnlijke oorzaak te zoeken is in wrijving. Door het van onder de kleding wrijven met harde voorwerpen (riem / knoop) tegen een harde ondergrond (keukenblad / tafel / buro), kan de draad van de (bijna altijd) dunne kleding beschadigd doen raken. Hierdoor kunnen er gaatjes ontstaan. Zelfs met het dragen van een kookschort kan kleding beschadigd raken. De schade wordt immers van onder af veroorzaakt door middel van druk en wrijving. Gaat u maar na als er iemand in uw woning is die bijvoorbeeld net zo veel kookt maar langer is, en de knoop/riem raakt het aanrechtblad niet. Gaatjes zullen er dan niet tot bijna nooit zijn veroorzaakt door het keukenblad.   

Testen van oneffenheden in een keukenblad; doe de gaatjestest! 

Heeft u al een tijdje een keuken en wilt u weten of er inmiddels braampjes aan uw stenen keukenblad zijn ontstaan? Dan kunt u altijd overgaan tot de gaatjestest. 

Als er gedurende lange tijd gebruik wordt gemaakt van een stenen aanrechtblad zonder kookschort, kunnen door het contact van knopen en riemen kleine, voor het oog onzichtbare braampjes ontstaan. Om te controleren of uw werkblad ook braampjes heeft kunt u met een vaatdoek langs de randen van het werkblad gaan. Heeft u braampjes aangetroffen, dan zijn deze eenvoudig te verwijderen met een fijnkorrelig schuurpapier (korrel 1200) of polijstpapier. Voorkomen is beter dan genezen, een kookschort blijft de beste oplossing, dan kunnen braampjes zich niet voordoen.