Vloerverwarming? Iets anders dan tegels is onzin!

Vloerverwarming? Iets anders dan tegels is onzin!

20-11-2019

Diverse tegel gerelateerde personen en bedrijven constateren al langer dat hout, vinyl, vloerbedekking en vergelijkbare vloerafwerkingen werken als een glaswoldeken rond een kachel: de warmte wordt tegengehouden. Tegels zijn ideale warmtegeleiders. Als consument bega je een lange termijnvergissing als je nu nog iets anders dan tegels of natuursteen bovenop je (warmtepomp) vloerverwarmingssysteem kiest. Vandaag de dag heel belangrijk met het gas loze bouwen en de volledige inzet van de warmtepomp, de warmtepomp kan het anders niet in zijn eentje aan.

NEDERLAND ‘AAN DE WARMTEPOMP’

De energietransitie en de opkomst van de warmtepompen zullen leiden tot het gebruik van lagere watertemperaturen. Het gaat dan om een watertemperatuur van bij voorkeur <30 graden Celsius; bij warmtepompen wordt overigens een watertemperatuur gecreëerd die gewoonlijk tussen de 30 en 38 graden Celsius ligt, afhankelijk van binnen- en buitentemperatuur. Altijd nog een stuk lager dan de vroegere vloerverwarmings-aanvoertemperatuur. Wat betekent dit: warmte die door deze warmtepompen ‘van buiten’ wordt gehaald, levert onvoldoende energie om de boel flink op te stoken. En dus is het van cruciaal belang dat:

  1. Er volgens de laatste technieken de juiste verwarmingsleidingen worden aangelegd en
  2. Dat er geen verlies wordt geleden doordat op het verwarmingssysteem in feite een ‘isolatie’ wordt aangebracht van vinyl, tapijt of hout.

Vanwege de subsidies op de warmtepompen staan deze nu extra in de belangstelling. Het is als consument heel belangrijk om optimaal gebruik te maken van deze geringe lagere verwarmingstemperatuur.

EERSTE UITKOMSTEN VAN ONDERZOEK TOONT AAN: ‘EEN TEGELVLOER GEEFT MEER RENDEMENT BIJ IEDER VLOERVERWARMINGS- EN KOELINGSSYSTEEM, MAAR NOG MEER ALS JE EEN WARMTEPOMP HEBT!

Door vakkundige tegelhandelaren wordt al langer verteld dat er voordelen zijn aan het bekleden van een vloerverwarming en -koeling met tegels. Onderzoek was al wel beschikbaar, maar wordt nu, met de energietransitie, zeer actueel. In respectievelijk 2003 en 2012 verrichten onderzoeksinstituut IGE van de Universität Stuttgard en ITG Dresden. In opdracht van Schlüter Systems, onderzoek naar achtereenvolgens de rendementsverschillen tussen materialen en systemen. Uit deze onderzoeken blijkt dat een traditionele ‘in gefreesde’ vloerverwarming in combinatie met tapijt, linoleum en houten vloerbekledingen (waaronder ook laminaten en vinylsoorten gerekend mogen worden) ongeveer de helft minder vermogen (warmte) afgeven dan een tegelvloer.

Bovendien: hoe lager de temperatuur van het verwarmingssysteem kan worden ingezet, hoe efficiënter de warmtedoorgifte – waaruit volgt dat tegels sowieso al voordelen hebben bij de traditionele verwarmingssystemen die op watertemperaturen van 45 graden Celsius werken, maar NOG meer efficiencywinst boeken bij het gebruik in combinatie met warmtepompen die verwarmen met een temperatuur van 30 graden en koelen met 18 graden. Sowieso reageren de systemen in combinatie met een tegelvloer ook nog eens sneller.

Volgen we de curves uit het onderzoek, dan is de conclusie dat ook vloerkoeling door middel van warmtepompen in combinatie met niet-keramische vloeren veel minder goed werkt, aangezien uitgerekend bij deze systemen meestal gewerkt wordt met relatief kleine verschillen tussen watertemperatuur en kamertemperatuur (vaak slechts 3 graden Celsius), en de koeling dan simpelweg de kamer niet ‘bereikt’.

GELUIDSOVERLAST VAN DE WARMTEPOMP

Een van de zwakke punten van de warmtepomp is het geluid. Zonder tegels moet zo’n pomp harder werken, en actieve koeling/verwarming bijschakelen. Wat dus meer geluidsoverlast oplevert. Als er al voldoende capaciteit is.

KENNIS OVER VLOERVERWARMING

Wie weet wat wij weten, neemt echt een vreemd besluit als hij/zij nog verwarmingsbuizen in het beton infreest en ze combineert met iets anders dan tegels. We mogen echter constateren dat (google maar eens een willekeurige discussie op een forum over vloerverwarming) men een enorme kennisachterstand heeft. Ook bij collega tegelhandelaren. Fabrikanten van niet-keramische vloeren voelen de bui al hangen, en noemen hun product zonder kanttekeningen ‘geschikt voor vloerverwarming’… Zelfs woonjournalisten en woordvoerders van consumenten- en vakorganisaties hebben vaak een kennisachterstand. Van verkopers van vloerafwerking – ook in tegelshowrooms – weten we dat het ook daar gemiddeld genomen niet zo best gesteld is met deze kennis. Dit geldt zeker ook voor het merendeel van de werkgevers, Kamerleden, beleidsadviseurs, architecten, ontwikkelaars, alsmede voor inkopers, facilitair- en financieel managers die actief zijn bij ontwerp, realisatie, renovatie en onderhoud van utiliteitsbouw. Evenmin maakt dit gedachtegoed deel uit van de kennis van een gemiddelde gemeente waar stadsverwarming- of (sinds kort ook) koeling wordt ingezet.

ENERGIELABEL: MIST DIT PUNT VOLLEDIG…

Zo wordt ook, vreemd genoeg, het veelbesproken ‘energielabel’ van een woning bepaald op basis van de mate waarin een woning geïsoleerd is en beschikt over bijvoorbeeld, zonnepanelen en een energie-efficiënte verwarmingsbron. Maar dat een niet-efficiënt afgiftesysteem voor een energieverlies tot de helft zorgt, blijft buiten beschouwing.

ONDERZOEKSRESULTATEN

Wil je meer bewijs voor het verlies aan warmte met een vloerverwarmingssysteem, dan vindt je de testresultaten door de duitse firma Schluter op het internet.

DUS NU…

Met dit schrijven weet je als consument wat de impact is van het type vloerbedekking op je energierekening. En er is meer…: van tegels weten we dat ze geen schadelijke stoffen afgeven terwijl de productiemethoden steeds slimmer en energiezuiniger worden. En ook ná de productie zijn de grondstoffen van tegels herbruikbaar en onschadelijk. Houd daar de matige recyclebaarheid, de CO2-footprint en de uitstoot van giftige stoffen – formaldehyde bijvoorbeeld – van andere type vloerbedekking maar eens naast… Ja, ook tijdens dagelijks gebruik. 

Bron: Bovatinfo 2019-3

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren!